Гергана Паликарска е родом от град Мездра. Още от ранните си години е участвала активно в кръжоците по рисуване в града, а по-късно решава да учи в художествено училище. Завършва в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. Участвала е в множество общи изложби и пленери.

„За мен е чест и предначертана пътека да направя първата си самостоятелна изложба точно тук, в родния си град, където всичко е започнало. Изложбата е вратата, която отварям към моето лично и емоционално търсене през годините – вътрешен свят, изразявайки мислите си чрез цветовете. Надявам се с картините да докосна повече хора и да намерят вътрешен смисъл и красота“, каза авторката.

Анализ на картините представи Светла Дамяновска – главен експерт „Култура и художествена галерия“ в Община Мездра.

Изложените творби са озаглавени: „Вътрешен мир“, „Черквата в Мездра“, „Шипка“, „Следобед“, „Параклис“, „Очакване“, „Усещане за пролет“, „Портрет на момче в синьо“, „Портрет на С.“ и „Майка“. В тях преобладава усещането за детайлност и ясно изразени чувства в портретните картини. Най-ясно са предадени емоциите в портрета на майката, която прегръща своя син. Вижда се любовта и закрилата, която художника е искал да бъде усетена.

В жест на благодарност към града и хората на изкуството, Гергана подари на общината своята картина изобразяваща църквата в Мездра.

Кметът Иван Аспарухов, поздрави авторката за таланта и прекрасните картини, които ще имат сериозен принос за творческото богатство на нашата община.

Десетки дейци и почитатели на изобразителното изкуство бяха дошли да поздравят талантливия творец и да се докоснат до посланията на творбите ѝ. Авторката бе поздравена и от своите начални учители, преподавали ѝ в градското Основно училище „Христо Ботев“.

С цветя и пожелания за нови творчески предизвикателства и успехи, присъстващите благодариха за доставеното естетическо удовлетворение от видяното.

Изложбата „Вътрешни светове” може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на юли във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.