Към днешна дата, в Единния Информационен портал има обявени нови 102 случаи от област Враца. Общо 14 от новозаразените са настанени в болнични заведения.

1423 са активните случаи в региона. От тях 190 са хоспитализирани, а 1233 се лекуват вкъщи. 280 са починалите до този момент.

От началото на януари ваксинираните и реваксинираните в мездренската болница са 260, 30 от тях са членове на СИК. Д-р Съботинова заяви, че повечето хора се записват за ваксината на Pfizer, за която се очаква да има доставка през следващата седмица.

По данни на инспекцията, общо 6338 лица са ваксинираните в област Враца, 719 са реваксинираните. През вчерашния ден те са 237.

Следващата седмица се очаква да бъдат ваксинирани хората записали се чрез електронния портал.

Преустановява се ваксинирането с AstraZeneca в цялата страна, след издадената днес заповед от изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата.