По време на възстановката танцьори от Ансамбъл "Мездра” пресъздадоха народни обреди и обичаи, характерни за някогашната българска сватба - приготвяне на сватбените хлябове и на сватбената уруглица, бръснене на младоженеца и сплитане на невестата, вземане на кръстниците и "откупуване" на булката, които бяха съпроводени с изпълнение на сватбени хора и песни.

Кумуваха кметът на Враца Калин Каменов и неговата съпруга Мария. В разгара на сватбения ритуал градоначалникът отправи благопожелания към младоженците за здраве, семейно щастие и многобройна челяд.

След сватбения, дойде ред и за гражданския ритуал, по време на който д-р Ивайло Тодоров и неговата невеста изрекоха заветното "Да":

За сватбата на сем. Тодорови дойдоха "тежки" гости: живият класик на българската литература Антон Дончев, който подари на младоженците най-новото издание на своя емблематичен роман "Време разделно", и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По този повод кметът Калин Каменов връчи на акад. Дончев почетния плакет на Община Враца за неговите особени заслуги за съхранение и популяризиране на българската култура, както и реплика на Рогозенското съкровище.

Накрая младоженците бяха благословени от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, които им подари икона на небесния закрилник на Враца Св. Софроний Врачански.

По-сетне младоженците и техните над 1 200 гости, облечени в народни носии, седнаха на празничната трапеза, разпъната на поляната в край "Леденика" на 12 40-метрови месали. Всички хранителни продукти, ястия и посуда на трапезата бяха местно производство - от сиренето и кашкавала, зеленчуците, чорбата, печените агнета, ракията и виното до глинените паници и чаши.

За незабравимия празник на българщината допринесоха виртуозите от Берковската духова музика и победителят в Международния фестивал "Пирин Фолк" Сандански 2016 Светлин Миланов. Чак до икиндия на мегдана се виха кръшни хора, на които се хвана мало и големо.