Изтече крайният срок за приемането на творби за участие в читалищния конкурс в памет на Георги Тодоров (1928-2001) - дългогодишен учител, читалищен и културен деец, писател, краевед и общественик. Организатор на конкурса, който бе обявен в средата на януари, е НЧ „Просвета 1925” - Мездра.

В трите раздела на конкурса - „Поезия”, „Художествена проза” и „Краезнание”, са подадени общо 18 текста, информира секретарят на читалището Валентина Цекова. Те ще бъдат оценени от жури с председател Валентин Вълчев, председател на Читалищното настоятелство.

Съгласно регламента конкурсът е анонимен, като право на участие имат автори, навършили 18 г. Приемаха се непубликувани стихотворения, разкази или краеведски материали, не по-дълги от 3 страници.

Отчитано на конкурса ще стане на 26 април от 17.00 часа в Читалищната библиотека. В трите раздела ще бъде връчена по една парична награда, а всички автори ще получа грамота за участие в конкурса.

Георги Тодоров е роден на 23 април 1928 г. в село Боденец. Той е един от най-уважаваните учители по български език и литература в Мездра в близкото минало, дългогодишен председател на литературната група и на Краеведското дружество при градското читалище, главен експерт в отдел „Култура” на Общината. Автор е на сборника с разкази „Благи залци” (1996), на краеведското проучване „Книга за село Боденец и боденчани” (2000) и (посмъртно) на сборника с разкази и новели „Сезони на кукувицата” (2003).

Георги Тодоров почина преди 15 години, на 17 август 2001 г..