Наследничката на един от най-старите родове в Мездра - Радотинският, Пенка Караиванова, отвори раклата на баба и дари на културно-просветното средище безценно богатство от автентични тъкани, уникални дантели, обредни ризи с оригинални шевици, кенари и различни уреди, използвани от бабите й за изработването им.

Пенка Караиванова разказа, че къщата е построена през 1927 г. от родителите на свекърва й, които произхождали от заможен род. Цялото това богатство, което сега се показва за първи път, е събирано и съхранявано през всичките тези години. Всеки един предмет носи белега и характеристиките на определена епоха - от тъканите престилки на баби и прабаби, кенарените ризи, извезани с оригинални шевици и ярко подчертаващи мъжкото и женското начало, до фино изработените памучни и ленени платна, характерни за 30-те и 40-те години на миналия век.

Никой не може да остане безразличен, разгръщайки фините дантели, изплетени на една кука, които разкриват не само умението на българката, но и нейното тънко чувство за красота и изящество. Всяка една от тях носи своето послание, сякаш в нея е вплетено определено емоционално състояние на майсторицата.

Секретарят на Читалище "Просвета" Валентина Цекова благодари на дарителката и й връчи Свидетелство за дарение като подчерта, че това е едно от най-богатите дарения, правени за читалището. Тя подчерта, че от години читалищните дейци и краеведите от местното дружество издирват и събират ценни експонати от бита и културата в нашия край, за да се съхранят традициите и душевността на българката през годините.

Валентина Цекова изрази своето задоволство, че с това дарение изключително много ще се обогати етнографската сбирка към духовното средище и ще даде възможност на гражданите и гостите на Мездра да се запознаят с бита и традициите на старите мездренски родове.