© БНТ

През 2017 година представители на Историческия музей, Общината и католическия свещеник Иван Топалски взимат решение за изграждането му. Мястото е определено – историческия хълм, в близост до основите на някогашната католическа катедрала "Възнесение на Дева Мария" и православния храм.

Благодарение на спонсори, община Чипровци, на наследници на някогашни чипровски родове, избягали след въстанието от 1688 година във Винга – Румъния, параклисът е построен. В него се съхраняват костите на Петър Богдан, Илия Маринов и монаси посветили живота си на България, разказа директорът на музея в Чипровци Анита Комитска.

"Едно много силно присъствие, един много голям празник за Чипровци и за България".

Епископът на Никополската епархия Страхил Каваленов отслужи света литургия.

"Празникът е прекрасен за всички нас, католиците от Северна България и от цяла България, а и за потомците на чипровските католици, които днес живеят в Румъния. Този храм е съвсем близо до останките от древната катедрала, където предците на нашите католици са изповядвали своята вяра".

Представители на католическата общност от цяла България дойдоха за откриването на параклиса на историческия хълм. 20 000 са католиците в Северна България.

"Много силно усещане за присъствие на Дух, на Бог. Много сме развълнувани".

Епископът на Никополската епархия освети новия католически параклис в Чипровци, който е отворен за посетители от България и чужбина.