Приятелят на ученическия "Говорящ вестник”, актьорът Янко Лозанов, откри първия учебен час за учениците от прогимназиален етап с урок по родолюбие. Той разказа вдъхновено и увлекателно защо не трябва да забравят своята история, защо трябва да се вслушват в сладките звукове на родния език, възпят от Патриарха на нашата литература Иван Вазов. С магнетичния си глас и вдъхновените си думи, актьорът показа на децата силата на словото и предаде най-неповторимия и завладяващ урок по българщина.

Янко Лозанов е създател на сайта "Слова български”. От 22 август 2015 г. Вазовите стихотворения „Опълченците на Шипка“, „Българският език“, „Паисий“, „Обичам те, българска реч“ и „Моите песни“ в изпълнение на Янко Лозанов са включени в Златния фонд на Българското национално радио.

Радетелят за българското и българщината Янко Лозанов е автор и на единствения професионален студиен звукозапис на пълния текст от първото самостоятелно издание на романа "Под игото" от Иван Вазов, с времетраене 16 часа и 30 минути.