Традиционно, по празниците цената на българското агнешко месо се скача. Красимир Кирилов вече близо 20 години отглежда овце и агнета във великотърновското село Шереметя. Казва, че през последните години е намалил стадото си, защото поддържането му става все по-трудно. През последната година цената на фуражите значително е скочила, а с това сега и цената, на която трябва да продава агнешкото месо.
„Проблемът е, че всички казват, че миналата година беше сушава годината. От там няма зърно, няма люцерна, няма сена, вдигнаха се много цените - двойно, тройно и като изчезне храната, изчезват и животните. Защото много мои колеги, които са близо до Търново директно продадоха целите стада, всичките животни. Няма значение какви са - овце, крави, всичко продадоха“, допълни още Кирилов.
С 20 % увеличение в цената на агнешкото месо, българско производство, спрямо миналата година отчитат и от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Източник: moreto.net