По традиция българското месо запазва цени по-високи от вносното, а най-изгодно продължава да излиза купуването на живи агнета, уверяват животновъди.

Друг задължителен продукт за великденската трапеза са яйцата. Какви са цените им у нас месец преди Великден. По данни от проучване , България е на четвърто място по висока цена на яйцата.

В проучването участват 82 държави, а пред нас са Нова Зеландия, Уругвай и Швейцария. Най-високата цена на дребно за 12 броя яйца е 6,28 евро, а според класацията в България за същата опаковка цената възлиза на 4,61 евро.

С наближаването на великденските празници цената на яйцата достигна исторически пик в някои държави. Във Франция цената на дребно е 3,71 евро, а в Германия - 2,61 евро за опаковка от 12 броя, за 10 броя яйца цената възлиза между 1,99 евро за яйца от подови кокошки, отглеждани в клетка, до 2,29 за яйца от свободни кокошки. Ако искаме да си купим кутия с 12 броя, ще ни излезе между 3 и 5 евро в супермаркет.

Цената на яйцата е близо до исторически връх в световен мащаб. Според експертите цената се образува от търсенето и предлагането на пазара, а също и от своята себестойност.

Въпреки това експертите у нас не прогнозират увеличение на цените за Великден или риск от пандемия при животните.


Източник: novini.bg