© БТА

В конференцията участват 15 лектори от БАН и от област Монтана, сред слушателите са много местни историци, краеведи и общественици. Изнасят се доклади по различни теми, свързани с историята на Северозапада на България. Проф. Александър Костов представи сборникът „Българският северозапад – просвета и култура“. Академик Ячко Иванов изнесе лекция по темата „Българският Северозапад в историята на българската и световната наука“. Академик Иван Загорчев поднесе лекция на тема „Мястото на Северозапада на Геоложката карта на България: История и перспективи“. Академик Владимир Зарев представи лекция на тема „Лето 1850“.

Д-р Митко Новков от Нов български университет представи своите проучвания по темата „Въглени и тенци – суеверията на Северозапада в българската литература“. Лекция на тема „Състояние и перспективи на селищните паркове в Северозападна България“ представиха проф. Емил Галев, чл. кор. д. и. н. Иван Илиев и гл.-ас. д-р Мария Гуркова. Със свои доклади във втората част на конференцията ще се включат местни изследователи и краеведи от Монтана.

Проф. Костов заяви за БТА, че за да се развива и да върви напред Северозапада, то той трябва добре да знае своята богата история. Екипът на филиала на БАН в Монтана се е заел с нейното детайлно проучване и популяризиране. В момента филиалът на БАН в Монтана е единственият изследователски център в региона. Този център има подкрепата на общината в Монтана и развива активна дейност. Провежданата днес научна конференция е шеста поред и всички доклади от нея ще бъдат издадени в сборник. Подобни сборници са издадени и за предишните пет научни конференции, уточни проф. Костов.