„С кампанията „Върни просрочените книги в библиотеката, те са на цяла Монтана!“ даваме шанс на всички да се издължат. От днес до 31 август 2019 г. библиотеката ще приема книги, които читателите са пропуснали или забравили да върнат през годините. За да им спестим неудобството сме създали организация книгите да не се връщат на гишетата в отделите, а да се оставят на рецепцията в библиотеката, заедно с името на чиатателя. Ние ще се погрижим те да бъдат отписани от картоните им. Помогнете да съберем книгите, защото те са публична собственост. Те са закупени със средствата от данъците на всички жители на общината.“, заяви още директорът Анелия Иванова.

Според Правилата за обслужване в РБ „Гео Милев“, всеки регистриран читател има право да заеме осем книги и да ги върне в рамките на 30 дни. След този срок може на място или по телефона или по електронен път да презапише взетите книги.

„Болно ни е, когато ни връщат книги в окаяно състояние“, казаха още пазителите на книжното богатство по повод професионалния си празник и Националната библиотечна седмица. Те работят по специална програма за опазването им с децата и младите хора, която се нарича „Молба на книгата“. Освен това библиотеката приема дарения от нови издания.