"Бях впечатлена от хората, които през цялата година ни посещаваха и ни даряваха книги от своите библиотеки, разказа Павлина Русева. В повечето случай обаче, това са книги, които са издавани преди години, а нашите читатели имат нужда и от нови книги. Тъй като ние редовно следим електронните книжарници, за да сме в крак с нашата работа, ни направиха впечатление някои заглавия, които се търсят от читателите. Аз се включих в промоциите на няколко издателства и реших всеки месец да купувам по една книга, защото повече не мога да си позволя, даже за едната доставка ми помогна и моят син. Така в края на годината събрах всички получени книги и ги заведохме в библиотеката".

Павлинка работи в мездренската библиотека вече близо три десетилетия - от 1987 г., когато след дипломирането си в Библиотекарския институт, е разпределена на работа тук. Впечатлена от нейната отдаденост и от благородната й инициатива е и нейната колежка Димитрина Иванова, която първа научила за дарените книги.

"Идвайки на работа една сутрин, сред купа от книги, които трябваше да заведа, имаше един плик с книги, които Павлина ми каза, че са нейно дарение. Повярвайте изражението на лицето ми беше такова, каквото може да има едно дете, когато види купа със сладолед, откровена е Димитрина. За един библиотекар е много важно да види нови заглавия, с които ще може да задоволи нуждите на читателите. Затова искрено благодаря на Павлинка, че ще можем да зарадваме нашите читатели".

Дарението включва художествени произведения на чужди автори, както и няколко книги на български автори, като Ивинела Самуилова, Катерина Хапсали и проф. Христо Мермерски.

"Живот и здраве, догодина ще започна да купувам детски книги, защото над 50 на сто от читателите ни през тази година са деца до 14 години, сподели Павлина Русева. За децата трябва постоянно да се купуват нови книги. Като се започне от илюстрованите детски книжки за 5-годишните, та се стигне до помагалата за учениците от I до IV и от V до VII клас. Често се променя учебното съдържание и ние трябва да бъдем в крак с това, за да им помагаме”.

Читалищните работници се надяват този хубав пример да бъде последван от още граждани и организации, за да могат да обогатяват непрекъснато фонда си и да радват своите читатели с нови книги.