Поради епидемиологичната обстановка тази година, четенето няма да се открие официално и по-голямата част от програмата ще се провежда онлайн.

„Приканвам всички приятели на книгите да се включат в маратона на читалищната ни библиотека. Времето е трудно и различно, но това не може да спре приключението с любимата книга, което започва днес” - сподели Валентина Цекова, секретар на културната институция.

За да открият кампанията, библиотеката в Мездра покани Нели Минева - заместник кмет "Икономическо развитие, социални и хуманитарни дейности" в Община Мездра, която прочете трогващата всички приказка на Ангел Каралийчев - „Майчина сълза“, Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител на Ансамбъл Мездра към читалището и общински съветник в Общински съвет - гр. Мездра прочете приказката „Лъжецът и истината“ на Светослав Минков, наричан Баща на българската фантастика. В първия ден „Маратона на четенето“ се включи и д-р Ивайло Тодоров, също общински съветник в Общински съвет - гр. Мездра с откъс от вечната детска класика „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

След 5 април, библиотеката е предвидила урок за пролетните празници и четения на открито за децата от детските градини. Ще се провеждат и онлайн четения с ученици, ако не се завърнат в класните стаи. На един от онлайн уроците с по-големите ученици, ще присъства психолог, за да разговарят за любовта, пречупена през стиховете на Петя Дубарова, разказа главния библиотекар Павлина Русева.

За да се включите в „Маратона на четенето“ изберете ваша любима книга, откъс или послание от нея и направите собствен видеозапис, който трябва да изпратите на фейбук страницата на Народно читалище Мездра, за да бъде излъчен в програмата на библиотеката.

Библиотекарят Павлина Русева отправи послание към посетителите на библиотеката, и най-вече към родителите на малките читатели:

Тук търсим подкрепата на родителите. Много е важна връзката родители, училище и библиотека. Без четенето няма да могат да израснат, да се изучат и овладеят мечтаните професии. И не се обръщаме само към тях, но и към по-възрастните ни читатели. Те могат да бъдат спокойни, че работим и спазваме всички мерки. В тези трудни времена, четенето е едно от нещата с които може да преодолявате негативните последици на стреса. Книгата е средство, което помага да се подобрява емоционалното ни състояние.

Библиотеката в Мездра работи с читатели при спазване на противоепидемичните мерки. Влиза се след дезинфекция на ръцете и със защитна маска. В залите не се допуска струпване на хора. Спазва се социална дистанция, върнатите книги се карантинират и се спазват всички вътрешни правила.