В момента право на това имат учителите, които пътуват, за да преподават в населено място по-малко от селището, в което живеят. Възможност за погасяване на тези разходи имат и педагозите, които бият път, за да водят уроци в по-голям район от този, в който живеят, при условие че разходът се поема от бюджета на съответното училище.

В момента като малко населено място се определя селище с до 5000 жители. В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози. Разходите на останалите 25% от учителите, които работят извън селището, в което живеят, могат да бъдат възстановени по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

Оттук нататък обаче всички пътуващи учители ще получават пари за транспорт без никакви условности, уточниха от образователното министерство. В новата наредба ще бъдат разписани и правилата и условията, по които учителите могат да получат и средства, с които да покриват част от квартирата си в случай, че се заселят в селището, в което преподават.

Идеята на промените е да се осигурят по-добри условия за учителите, на които им се налага да работят извън селището, в което се намира домът им. 90 млн. лв. допълнително се отпускат за школата в малките населени места. От тях 55 млн. лв. са предвидени за заплати на преподаватели, а останалите 35 млн. лв. са за работа с деца от уязвими групи. За тях са предвидени и маломерни паралелки, защото обучението при хлапетата в риск е по-ефективно при по-малки групи ученици. Така например ако в един клас има 24 деца, те ще могат да бъдат разделени на две паралелки.