България е готова, млекопреработвателите и месопроизводителите са готови да поддадат необходимите количества храни. Сега ще се прояви колко сме отговорни, готови, как и на какво ниво е животновъдството в страната, подчерта Зоров.

"Сега смятам, че сме готови, имаме наличности и няма място за паника, стига да са здрави нашите служители", увери той и допълни, че в хранителната индустрия мерките са особено строги - дезинфекция, смяна на работно облекло, индивидуални защитни средства и други.

Животновъдството има достатъчно ресурс и капацитет, но оттук нататък трябва да се работи. Зоров има упреци към земеделския министър Десислава Танева за това, че тя с първия си ден на мандата си направила намаление на обвързаните субсидии на ферма с над 200 животни. "Не можем да ги унищожаваме", посочи Зоров.

Земеделският министър Десислава Танева се притеснява повече за паниката сред хората, отколкото за това дали ще има продукти за населението. България е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията с храните, а моето притеснение е по-скоро сред усещането на хората за паника.

От неделя положението е значително по-нормално, няма я тази паника и няма място за паника, увери Танева и посочи, че всичко може да бъде доставено за дълъг период напред. По отношение на поставянето на Банско под карантина за следващите две седмици, Танева увери, че всичко е гарантирано за населението, за гражданите и за изхранването им.

Тя беше категорична, че инстинктът за презапасяване на хората с храни ще доведе до изтичането им на срока на годност, а това ще се отрази на техния бюджет. Правят се проверки по хранителните вериги. Осигурени са всички условия за работа във всички служби с всички защитни средства.

Източник: monitor.bg