На сцена ще могат да се чуят и видят танците и песните на нашите баби и деди, ще могат да се опитате вкусните гозби, напомнящи за детството, а хората ще се насладят на красотата и магията на Белоградчишките скали. В специално построени шатри посетителите ще видят как се готвят традиционни ястия, могат да научат песен или да разучат стъпките на заплетено хоро от влашко или турлашко.

Откриването на събора е на 4 октомври - петък в 14 часа. Фестивалната програма ще продължи до 18:00 ч. На 5-ти октомври- събота, изявите на сцената ще започнат в 10 часа до 19 часа ще има и уроци в шатрите. Последният ден – неделя, фестивалът ще продължи с изяви на сцена от 10 до 12 часа. Официалното закриване е предвидено за 12:30ч. В програмата ще участват местните самодейци от читалищата в Сланотрън, Майор Узуново, Антимово и Раковица. Гостуващи ще са групите от Бързия, Ситница и ансамбъл "Младост" от област Монтана, както и съставите на Братовоещ, Миски и Пленица от Румъния.

Общонародният трансграничен събор за автентичен фолклор събира на една сцена живите човешки съкровища от областите Видин и Монтана от България и окръг Долж от Румъния в рамките на проект "Живи човешки съкровища". Изпълнители на проекта са Сдружение Регионални партньорства за устойчиво развитие – Видин, което е и водещата организация, в партньорство с Агенция за регионално развитие и Бизнес център 2000 – Монтана и АТЕЕ, Крайова, Румъния. Основната цел е да се представи автентичната местна култура в областта на автентични танци, песнопойство и кулинарни изкушения.

Входът за зрители е свободен.