Десетото юбилейно издание на Балканския пещерен сбор “Враца 2016” обедини спелеолози от три континента. В международната проява, която се провежда тази седмица в района на хижа „Леденика” във Врачанския Балкан, участват повече от 160 спелеолози от 15 държави от Европа, Азия и Северна Америка. Сред тях са както представители на страни-членки на Балканския спелеоложки съюз - България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Словения, Сърбия и Турция, така и спелеози от Иран, САЩ, Германия, Полша, Молдова, Украйна и Пуерто Рико, разказа Алексей Жалов, председател на Балканския спелеоложки съюз и зам.-председател на Българскoто пещерно дружество, което е организатор на събитието.

България е домакин на Балканския пещерен сбор за втори път, след 2007 г. Програмата на сбора включва организирани прониквания в пещерите „Леденика”, „Барките 8 и 14”, „Беляр”, „Змейова дупка” и „Резньовете”. Културният афиш на събитието допълват 17 мултимедийни презентации за пещерни експедиции, между които „Пещерата „Атлантида”, Украйна”, „Полските проучвания в долината Валбона в Албания”, „Подводните пещери на Юкатан, Мексико”, „Запознаване с най-забележителните пещери на Иран” и др.

Специален гост на проявата е Ефраин Меркадо, вицепрезидент на Световния спелеоложки съюз и президент на Федерацията на спелеоложките организации на Латинска Америка и Карибите. Сред участниците в пещерния сбор са американката Шели Арегин и Биляна Римческа от Прилеп, Македония.

В рамките на десетото издание на Балканския пещерен сбор в Природозащитен център „Натура” във Враца беше експонирана фотоизложбата „Пещерите и ние” и бяха организирани два уoркшопа с демонстрации на нова българска носилка и на уред и програма за картиране на пещери от полски спелеолози.

В последния ден на събитието ще се проведе Генералната асамблея на Балканския спелеоложки съюз.