Фотоизложбата "Пещерите и ние" бе открита от Алексей Жалов, зам.-председател на Българската федерация по спелеология, който благодари на домакините от Община Враца и Природозащитен център "Натура”.

"Малко хора имат смелостта да отидат там, където стъпват спелеолозите. От тях още по малко притежават усета да видят тази красота и способността да я документират, за да можем днес да се любуваме на това, което виждат техните очи в тези трудни терени”, заяви в приветствието си заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева, която бе специален гост на откриването на изложбата.

Експозицията включва 40 подбрани фотографии от шестото издание на международния конкурс "Пещерите и ние”, разкриващи красотата на пещери от 15 държави в целия свят. Сред фотографиите са и тези на победителите в двете категории - "Пещерите и ние” и "Подземната красота на пещерите”.

Изложбата е част от събитията по повод Десетия юбилеен Балкански пещерен събор „Враца 2016“, който се провежда от 21 до 26 юни в местността "Леденика”. Официалното откриване на събора на пещерняците е тази вечер от 20.00 часа.