Ето колко критична стана ситуацията в света на отглеждането на цитрусови плодове. През последните десетилетия заболяване, наречено Huanglongbing (HLB), известно още като болестта на „позеленяването на цитрусите“, опустоши овощните градини в Азия, Северна и Южна Америка и няколко африкански страни. Въпреки че световното производство се е увеличило през последните години благодарение на силното търсене на пазара и новите насаждения, безмилостното разпространение на болестта кара производителите да се страхуват от най-лошото.

Икономическите въздействия са драматични в някои страни. В Бразилия производството е намаляло с повече от 20%, 60% в Гваделупа и се е сринало с повече от 90% във Флорида.

Флорида, известен производител на портокали, видя хиляди работни места в цитрусовия сектор да изчезнат. Навсякъде са въведени драстични мерки за карантина и управление. Цената на портокаловия сок се е удвоила за една година, като производителите сега се борят да се сдобият с плодове.

Заболяването се причинява от бактерия от рода Candidatus Liberibacter, която паразитира в сокопроводимите съдове - флоема. Изправени пред бактерията, дърветата реагират, като произвеждат захар, известна като калоза, която се натрупва в съдовете и ги запушва, точно както при тромбоза. Продуктите на фотосинтезата SEE, синтезирани в листата, след това вече не се разпределят в цялото дърво. След дълга безсимптомна фаза се разкрива вътрешно увреждане под формата на жълти петна по листата.

Плодът става деформиран, необичайно оцветен и по-горчив, което го прави невъзможен за продажба. Клонките и след това клоните умират обратно. Тези симптоми започват от един клон, преди да се разпространят до цялото дърво. След няколко години запушените съдове неизбежно причиняват смъртта на дърветата.

Източник: dariknews.bg