"Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, въздушните линейки може да станат и повече, като естествено - трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети. За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна", посочи ген.-майор Златев.

Припомняме, че в един ден бяха спрени и двете поръчки за медицински хеликоптери – едната на здравното министерство за 135,6 млн. лв. без ДДС за 8 вертолета, а другата – на държавното дружество „Хели Мед Сървиз“ за един хеликоптер на лизинг за 1,75 млн. евро. Причината са постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

По-рано стана ясно, че две компании - от Белгия и Словакия - са подали оферти пред „Хели Мед Сървиз“ да осигурят въздушна линейка на лизинг.

Компанията от Италия „Леонардо“ пък свали със 187 хил. лв. цената на всеки от хеликоптерите, които ще достави на здравното министерство за спешна медицинска помощ по въздух.

"Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", каза Златев.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка, или вертолет.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на пребития македонски българин Християн Пендиков от Охрид.

"Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник. Оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути", каза Златев.

С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции. "Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на Министерски съвет авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС", добави Златев.

"Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разходът е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро", каза още той.