Представителният танцов ансамбъл при Читалище "Просвета” - Мездра замина тази сутрин за Румъния, където от четвъртък до неделя ще вземе участие в XXI Международен фолклорен фестивал "Nunta Zamfirei” (“Сватбата на Земфира”) в град Бистрица,Трансилвания. Мездренските танцьори отпътуваха заедно със своите колеги от Ансамбъл "Хемус” - Враца, които също ще участват във фестивала.

В интернационалния форум ще се включат танцови състави от 9 държави от три континента - Европа, Азия и Южна Америка: Аржентина, България, Израел, Италия, Канарските острови (Испания), Русия, Румъния, Сърбия и Турция.

По време на четиридневния си гастрол в нашата северна съседка мездренските самодейци, които са в състав от 14 танцьори, ще имат по две сценични изяви на ден, както и едночасов заключителен концерт при закриването на фестивала съвместно с представителите на Турция.

"Концертната програма, която сме подготвили за фестивала, включва танци от четири фолклорни области на България - шопска, северняшка, тракийска и добруджанска, информира в аванс художественият ръководител и хореограф на Ансамбъл "Мездра” Мирослав Аспарухов. Ще се представим с шопските танци "Гроздана” и "Лазарки”, северняшкия танц "По гроздобер”, тракийския "Копаница” и добруджанския "Варненски танц”.

По време на фестивала участниците във форума ще бъдат приети от кмета на Бистрица Овидиу Крету.