Aнсамбъл "Мездра” и Ансамбъл "Хемус” - Враца се завърнаха от Румъния, където от 28 до 31 юли взеха участие в 21-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Nunta Zamfirei” (“Сватбата на Земфира”) в град Бистрица, Трансилвания. В интернационалния форум, който нямаше конкурсен характер, се включиха танцови състави от 8 държави от Европа, Азия и Южна Америка: Аржентина, България, Израел, Италия, Канарските острови (Испания), Русия, Румъния и Сърбия.

В рамките на атрактивната културна проява мездренските и врачанските самодейци, които бяха в състав от общо 28 танцьори, имаха четири сценични изяви, в това число участие в заключителния концерт при закриването на фестивала, на който представиха съвместно тракийския танц "Копаница”.

По време на фестивала художествените ръководители и хореографи на Ансамбъл "Мездра” Мирослав Аспарухов и на Ансамбъл "Хемус” Геновева Спасова бяха приети от кмета на Бистрица Овидиу Крету.

При закриването на фестивала българските танцьори получиха сертификати за превъзходство за „великите си изпълнения, представени на сцената и за насърчаване на световните култури”, които им бяха връчени от директора на фестивала проф. д-р Дорел Козма, президент на Международната фолклорна федерация (IGF).

От 27 до 31 август Ансамбъл "Мездра” ще бъде на летен академичен лагер в Ахелой, организиран от Федерацията на българските фолклорни групи, на който са поканения 12-те най-изявени танцови състави у нас. На 29 август участниците в лагера ще имат съвместен концерт в летния театър в Бургас, на който ще представят по един танц. Мездренските танцьори ще изиграят северняшкия танц "По гроздобер”.