"Село Баница - старите родове" е осмата книга от поредицата "От Дунав до Балкана" на Регионално краеведско дружество - Враца.

"Благодаря на всички, които се отзоваха и с готовност ми даваха сведения за своите предшественици и наследници”, споделя в предговора на родовото проучване Анета Гергова. „Посвещавам на моите съселяни и техните наследници, с пожелание да знаят и помнят своите предшественици и да дописват родословното дърво на фамилиите си”.

"Най-голяма заслуга за полагане основите на това изследване има Васил Тошев Христов (Вичан), разказа по време на премиерата Анета Дилова, който знаеше не само всички фамилии, но и родствените връзки между тях, имената на основателите им и на техните наследници”. Освен на своите спомоществователи, тя благодари специално на литературния редактор на книгата Бойка Лозанска, на инж. Валерия Димитрова, направила предпечатната й подготовка и на издателя Петър Генов.

"Историята на село Баница прерасна в трилогия с издаването на новата книга на Анета Дилова "Село Баница - старите родове", заяви при представянето на книгата Весела Пелова, главен експерт в Държавен архив - Враца и секретар на Регионалното краеведско дружество. Тя е естествено и логично продължение на излезлите вече от печат "Село Баница - село с богата история" и "Беше вчера".

След научната история на селото, известно от хилядолетия със своето поселищно развитие, посветена на богатото му историческо минало, сега специално внимание получават и неговите жители, подчерта Пелова. Разгледани са членовете на 119 от най-старите известни родове на селото. Събраните данни са разнообразни и освен фактологията, касаеща членовете на отделните семейства, фамилии и родове и техните връзки с останалите родове, са събрани и данни за произхода на имената, прякорите и прозвищата. Родовите наименования разкриват и занаятите на техните представители, техните привички или навици, най-дълголетните и авторитетни представители - цялата сложна палитра на създаването на едно родово прозвище, която отразява закодирана историята на селището.

Новата книга на Анета Дилова, посветена на любимото й родно село и неговите жители, разкрива, че най-голямото богатство на село Баница са хората”, каза в заключение Весела Пелова.

Своите мисли и впечатления споделиха също Василка Цачева, председател на Краеведското дружество "Сребреня" в Бяла Слатина, Евдокия Марангозова, председател на журналистическото дружество във Враца, популярният врачански хуморист Цветан Дочев-Дедо Скръц и др. Премиерата уважиха близки и приятели на 75-годишната авторка, която е известна със своето чувство за хумор и "добропаметност" (по думите на журналистката Цветана Евгениева).

"Проследяването на родословието не е просто любопитство, а потребност да познаваме собственото си минало и хората, живели и работили преди нас. Всеки от споменатите в тази книга е имал своя биография, отглеждал е и възпитавал деца, предавал им е своя житейски опит и знания. Всички са допринесли повече или по-малко за развитието на Баница, на Врачанския край”, пише Анета Дилова в послеписа на "Село Баница - старите родове".

И призовава досущ по Паисиевски: "Нека не забравяме корените си, своя род и език! Нека предадем родолюбието си на деца, внуци и правнуци!"

Анета Дилова е родена на 28 май 1941 г. в с. Баница, Врачанско. Завършила е "История и философия” в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което защитава докторска дисертация в Московската академия на науките. Била е гимназиален учител и отговорник за образованието и културата в Община Враца. Работила е в Окръжния исторически музей и в Държавен архив - Враца.

Член е на Съюза на научните работници, Регионалното краеведско дружество и Клуба на дейците на културата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен и на медал "1300 години България".

Занимава се с краезнание, пише стихове. Съавтор е на историята на Врачанския драматично-куклен театър. Автор е на стихосбирката "Премълчани откровения" (2011), на краеведското изследване "Баница - село с богата история" (2013), на автобиографичната книга "Беше вчера" (2015) и на родовото проучване "Село Баница - старите родове" (2016).