"Тази експедиция ще остане дълбоко в съзнанието и спомените ми. Един нов за мен свят, въпреки че съм посетил повече от 70 страни, от най-бедни до най-богати, споделя Атанас Скатов в най-новата си Книга 4 от поредицата "Над 8000 метра" - "Гашербрум. Дневникът на един веган”. Но най-силен е споменът за невероятната природа на Каракорум. Няколко пъти съм сънувал, че съм отново там. Имаше и много негативни моменти, но те са избледнели. Времето действително лекува, а и ние хората се променяме и гледаме по различен начин на миналите преживявания.”

А в Книга 3 "Анапурна, Дхаулагири, Макалу. Дневникът на един веган" Скатов разказва: "Последните две години от моя живот, когато стартирах проекта с 14-те осемхилядника, мога чистосърдечно да заявя, че това са най-прекрасните в живота ми, изпълнени с толкова много енергия, чувства, преживявания, премеждия, рискове, сълзи, пот, скръб, радости, тревоги, срещи, трудности, успехи, адреналин и най-вече – опознаване на мен самия и възможностите на тялото и психиката ми.

Всяка моя експедиция описвам подробно в дневник, като се надявам той да достигне до повече мечтатели, като мен, и ще се радвам, ако мога да им бъда полезен не само с информация, но и с мотивация. Вярвам, че това, което споделям е интересно за всички, които искат да научат как преминават експедициите на континенталните първенци и върховете над 8000 м."

При предишните си гостувания в Мездра Атанас Скатов представи и останалите две книги от поредицата "Над 8000 метра": Книга 1 "Богинята Майка на Вселената" (2015), в която разказва за подготовката и осъществяването на изкачването на връх Еверест, и Книга 2 "Манаслу - Душата на планината" (2018).