Атанас Скатов е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти върхове над 8000 м, 4 върха над 8000 м в една календарна година, само за 140 дни, Седемте континентални първенци (“Seven Summits Vegan”), връх Еверест по Северния и Южния маршрут, направил най-бързото българско изкачване на 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 върха над 8000 м и третият човек в света, изкачил 10 върха над 8000 м за 4 години.

„Вече три седмици съм си у дома в Сливен. Старая се да спортувам активно и силно вярвам, че скоро ще дойде моментът, в който положението ще се нормализира и отново ще мога да ходя на експедиции“, споделя алпинистът.

„На 26-ти март трябваше да съм в Катманду и от там да замина за Тибет за изкачване на Шиша Пангма. За съжаление, в почти всички страни в момента границите са затворени и трябваше да си остана у дома. Надявам се, че наесен, когато условията на Шиша Пангма са дори малко по-добри, ще успея да отида на тази експедиция“.

Скатов е на мнение, че на спортистите трябва да им бъде позволено да спортуват дори в извънредно положение, понеже това е тяхната работа.

„Когато си активен спортист и си затворен у дома за няколко седмици, бързо излизаш от форма. Лошото е, че след това възвръщането на формата става много по-бавно. Затова мисля, че не трябва да се допуска спортистите да излезем от активна спортна дейност и това е моят призив към управляващите“.


Източник: bgathletic.com