Българска агенция по безопасност на храните започва масови проверки на пазари, борси, тържища, складове за търговия на едро, търговски вериги, както и на нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци на територията на цялата страна, пише Дневник.

Инспекторите следят за произхода на продуктите, правилното етикетиране, съответствие на произхода на предлаганите стоки посочен в документите с този на етикетите им, проверяват се съпроводителните документи и съответствие на стоката с действащото законодателство, посочват от ведомството. При инспекциите се вземат и проби за наличие на пестицидни остатъци и замърсители.

Първите проверки са направени от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив заедно с представители на медиите. Инспектирани са 5 склада за търговия на едро за плодове и зеленчуци и земеделски производител на борсата в село Първенец, хипермаркет в град Пловдив, както и на тържището на Гребната база в града. Не са открити драстични нарушения. Един търговец не е предоставил удостоверение за регистрация на обекта – склад за търговия на едро. Инспекторите са изискали да представи документа в областната дирекция.

Целта на извънредните проверки е предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите за произхода, качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предлагани на българския пазар, обясняват от агенцията.

Източник:Дневник