В рамките на операция SHIELD III, Агенция „Митници“ е установила 41 случая, при които стоките са задържани, съставени са 25 акта за установяване на административни нарушения и са образувани 15 досъдебни производства и една прокурорска преписка.

Операцията е ръководена от Франция, Гърция, Италия и Испания и в нея участваха полицейски и митнически органи от 28 държави (19 държави - членки на ЕС, и 9 трети страни). Европейската служба за борба с измамите (OLAF) координира работата на митническите агенции, а Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) предостави финансова подкрепа. Frontex, Световната антидопингова агенция (WADA), Световната митническа организация (WCO) и националните агенции по лекарствата също подкрепиха операцията, която се проведе в периода април - октомври 2022 г.

По време на операцията служителите на реда са разбили 59 престъпни групи и са арестували или предали на съдебните органи 349 заподозрени. Едновременно с това, властите са иззели огромни количества лекарства, използвани не по предназначение, фалшифицирани или подправени, допинг продукти и вещества, незаконни хранителни и спортни добавки, както и фалшиви ваксини за COVID, санитарни продукти и медицински изделия. Сред най-често конфискуваните стоки са допинг вещества и лекарства за еректилна дисфункция. С цел повишаване на превенцията и осведомеността, някои участващи държави са започнали антидопингови кампании и са извършили проверки както по време на състезание, така и извън него.

Търговията и потреблението на лекарства, които не са предписани от медицински специалисти или не са включени в медицинска рамка, продължават да представляват социален проблем и да насърчават незаконната дейност. Злоупотребата обхваща желанието за психотропни, развлекателни или подобряващи представянето ефекти и се разпростира до непреднамерени начини на употреба. Това може да доведе до нарастване на търсенето, което не може да бъде задоволено по законен начин, което стимулира трафика - най-вече с продукти, отклонени от законната верига за доставки.

Освен това, сред лекарствата, отклонени от законната верига за доставки, се появяват и фалшифицирани лекарства. Те се произвеждат в нелегални лаборатории, където престъпниците работят при съмнителни хигиенни условия и мерки за безопасност, което води до рискове за здравето на крайните потребители. Освен това фалшивите лекарства често не дават желания ефект и оставят потребителя без лечение.