© ОбА-Монтана

В указанията си до кметовете и представителите на общините, председателят на РИК напомни данните на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) да бъдат проверявани. „Има много със сгрешени имена и единни граждански номера. Има и хора, с които никой не е говорил и те се оказват предложени от различни партии в различни СИК“, каза Георгиева. Освен за проверка, тя помоли таблиците с членовете да се изпращат в електронен вариант, предвид по-трудното им последващо попълване в базата данни.

Както и при предишните избори, и на предстоящите ще има демонстративни машини в населените места. Областната администрация вече има разработени маршрути за бързото им и лесно транспортиране и инсталиране, така че в това отношение не се очакват проблеми, каза областният управител.

Валери Димитров предложи на РИК да използват разработената схема, за да не се създават проблеми на общинските администрации и най-вече на секционните комисии. Общините нямат отношение и по заплащането на ангажираните с изборния процес, тъй като финансовото им обезпечаване минава през областната администрация. Техен ангажимент обаче е да проведат консултации за секционните избирателни комисии, това трябва да стане до 27-и този месец.

Към РИК ще работят още шестима души, които ще подпомагат работата на основния състав, съобщи Валери Димитров. Този състав бе служебно назначен от Централната избирателна комисия, тъй като представителите на политическите партии не постигнаха съгласие за ръководните постове в него.

„Машини ще има навсякъде, където са необходими, а изборните материали ще бъдат доставени навреме за разпределението им по СИК“, каза още областният управител.

Друга тема в срещата бяха и средствата, отпуснати от държавата на общините в региона след актуализацията на бюджета. Общият им размер е около 3,7 милиона лева. Те са разпределени според указанията на Министерския съвет и са предимно за заплати в общинските структури и други капиталови разходи.