Зареждането на касетите, което започна в началото на месеца, вече е приключило. В момента 5-ти блок е спрян за планов годишен ремонт.

43 касети в реактора му, или една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на "Уестингхаус", стана ясно днес на официалната церемония, на която присъстваха също така и американският посланик Кенет Мартен и представители на доставчика "Уестингхаус".

"С внедряването на американско гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата... Имаме нещо реално. Освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингахус", имаме договор и с "Фраматом" за 6-ти блок, който осигурява свежо гориво за него, така, че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация се създават повече възможности за избор ", посочи служебният премиер Димитър Главчев.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов увери присъстващите на церемонията, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите.