На този ден хора от целия свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията. Историята на наркотиците и психоактивните вещества показва, че те са се използвали за немедицински цели от незапомнени времена. В ранните етапи на човешката история са били свързани с определени ритуали и празници. При всички случаи употребата им предизвиква промяна в психическото състояние.

През последните години в България темата за употребата на наркотици не слиза от фокуса на общественото внимание. За съжаление медийният интерес е по-скоро върху криминалните аспекти на явлението, а реалните проблеми, свързани с осигуряването на лечение на зависимите от наркотици, по-скоро остават на заден план. Всичко това недвусмислено поставя на преден план необходимостта от първична превенция, насочена към рисковите групи, и широка обществена информационна кампания.

Първичната превенция е насочена към предотвратяването на употребата на наркотици от все още неупотребяващите. Превенцията е дейност, която има за цел да мотивира обществото да противодейства срещу използването и злоупотрубата с наркотични вещества. Чрез превенцията се утвърждават навици за смислен и здравословен начин на живот, добро самочувствие и изработване на умения за отказване от опасни вещества, в това число цигари и алкохол. Основната цел на превенцията по отношение на проблемите, свързани с дроги, е най-общо казано предотвратяването на риска от употреба на дрога.

Често лансираната идея за „свободно от дроги общество" е много амбициозна, но малко реалистична. В резултат от многобройни научни изследвания са изведени някои обобщени причини за употребата на дроги от младите хора на възраст 15-25 години.

В повечето случаи приемането на психоактивни вещества или алкохол не може да бъде обяснено с някаква конкретна причина. Все пак изследователите са извели следните основни фактори, които, осъзнато или не, могат да въвлекат тийнейджърите в епизодична или системна употреба на алкохол или наркотици.