Тържественото честване беше открито с изпълненията на най-малките граждани и бъдещето на железничарския град - възпитаниците на детски градини „Детелина“, „Роза“, „Мир“ и „Слънчице“. На сцената излязоха и най-малките танцьори от Ансамбъл „Мездра джуниър“.

В своето обръщение към децата и гостите кметът на община Мездра Иван Аспарухов изрази надежда за светлото бъдеще на града и страната, благодарен за все повечето талантливи деца, които прославят своя град и родина.

По традиция на този ден с грамоти бяха отличени 190 ученици от общинските училища за постигнати от тях успехи през учебната година на международно, национално и регионално ниво в областите „Наука и техника“, „Спорт“, „Изкуство и култура“, както и талантливите деца от различните творчески и художествени клубове.

Специални плакети за цялостен принос в развитието на образованието в общината бяха връчени на 9 педагози, пенсионирали се през изминалата учебна година: Милена Макавеева (ДГ "Мир"), Наталия Драгановска (ДГ "Детелина"), Вихър Ганчев и Димитрина Драганчева (СУ „Св. Климент Охридски“ – с. Зверино), Павлина Левичкова (ПГ "Алеко Константинов"), Красимира Каменова, Лилия Костова, Светла Маринова и Христо Господинов (ОУ „Христо Ботев“).