Точно преди една година на този ден се проведе Учредителното събрание и броят на читалищата в община Мездра се увеличи с още едно изконно културно-просветно средище, приело името „Развитие 2022”, след 53-годишно прекъсване. Днес, година по-късно, председателят Диана Иванова и секретарят Кристина Бакърджиева бяха подготвили истински празник за сетивата и душите.

В словото си Диана Иванова подчерта:

„За една година пораснахме, проходихме и започна да се чува гласът ни! Знаем, че пътят, който ни предстои да извървим, понякога ще бъде труден, а друг път ще вървим с песен на уста, но най-важното е да запазим вдъхновението, творческия потенциал и ентусиазма, с който започнахме”

Богатата празнична програма продължи с постановката „Театрални предания”, подготвена от актьорите от Куклен театър „Мале, мале” и заедно с децата на селата Ослен Криводол и Лик. Забавните истории от детството на баби и дядовци, записани от малките жители на селото и превърнати в театрална постановка, спечелиха аплодисментите на многобройната публика.

Освен театъра на най-малките, празничната програма продължи с много музика, поднесена от изтъкнати музиканти, станали вече част от жителите на селото. Талантливият тромпетист Трайчо Стефанов и Виктория Цекова – китара, заедно с всички – малки и големи, станаха на крака и изпълниха химна на светите братя „Върви, народе възродени”

Но най-вълнуващо се оказа изпълнението на арфа от американката Клеър Елизабет Стивънс, която, заедно със съпруга си, са най-новите жители на Ослен Криводол.

Празникът продължи с изпълненията на пианистката Неолина Пелова, чиито корени са от Ослен Криводол.