Хранителните продукти са разпределени в два пакета с общо тегло около 38, 500 кг. В тях са включени 15 вида продукти – брашно, захар, леща, ориз, олио, лютеница, спагети, консерви със зелен и зрял фасул, домати, грах, гювеч, конфитюр, пиле фрикасе и риба херинга в доматен сос.

Едночленните и двучленните семейства ще получат един хранителен пакет с общо тегло 10,890 кг, а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло 38,470 кг. (един - 10,890 кг. плюс втори - 27,580 кг).

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК във временен пункт в салона на социалния комплекс гр. Мездра – партерен етаж и ще продължи до 07 юни 2024 г. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“.

Право на социално подпомагане имат лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.; с ниски доходи на член от семейството с месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година; лица с над 90 на сто степен на увреждане с придружител и ниска пенсия,лица и семейства получаващи на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;лица и семейства с еднократна или месечна помощ за отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства; за подпомогнати с еднократна помощ при инцидентно възникнали нужди.

В списъка с правоимащите тази година са включени и .хора с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г., поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.

За първи път по Програмата за същите правоимащи лица и семейства е предвидена и подкрепа със седем продукта хигиенни материали. Те са включени във втория транш заедно с последните два вида консерви