Основните пакети за едночленните и двучленните семейства съдържат по една месна консерва от двата вида и по една опаковка от различните видове хигиенни материали (тоалетен сапун, препарат за почистване на под, препарат за измиване на съдове, тоалетна хартия, шампоан за коса и тяло, паста за зъби, перилен препарат за тъкани, четка за зъби). Семействата с трима и повече членове ще получат и втори пакет с по още две опаковки от консервите и хигиенните материали. В пакетите, предназначени за семейства, в които към момента на изготвяне на списъците е имало момичета между 15 и 29 г., е предвидено да се добавят и дамски превръзки.

Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК във временен пункт в салона на социалния комплекс гр. Мездра – партерен етаж и ще продължи до края на юни. Всеки правоимащ гражданин ще получава полагащите му се продукти срещу документ за самоличност и подпис.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане, която е и Управляващ орган на Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“. Съществена част от реализацията на операция "Подкрепа" са и съпътстващите мерки, в които всеки от подкрепените трябва да бъде обхванат според индивидуалните му потребности. Част от мерките са насочване към социални услуги, подкрепа за достъп до здравеопазване, консултиране и информиране относно грижата за здравето, включително и за важността от поддържане на лична хигиена.