Историята на бижутата е хилядолетна. Хората винаги са имали усет към красивото и още в древността са изработвали и носели изящни накити. Първите такива прадедите ни са изработвали от материали, лесни за обработка – раковини, колиета от кучешки зъби, камъни или кожа … Най- богатите и пищни декорации са принадлежали на племенния лидер. За родина на ювелирното изкуство се смята Древна Гърция. Именно там се появяват първите бижута, направени от скъпоценни метали и камъни.

Ето някои любопитни факти от историята на бижутата и тяхната символика.

Най-старото намерено бижу ? 100,000 годишни мъниста, изработени от черупка на мида.

Венецианските майстори на стъкло на остров Мурано (Венеция) произвеждат кристално стъкло, емайлирано стъкло, стъкло с златни нишки, от което майсторят невероятни бижута. Венецианските стъклени огърлици са били търсени още през 1200-те години и все още се правят и днес.

Годежните пръстени са се появили през 1477 г., когато за първи път се популяризират от брака на Максимилиан I-ви с Мери Бургундска.

През 2 в. пр. Хр. младоженките в Рим получавали два пръстена – златен, с който се появявали сред обществото, и железен, носен, докато изпълнявали домакинските си задължения.

Съществува легенда, че Клеопатра разтваря скъпа перла в супа, след което я изпива, за да спечели облог с Марк Антоний и да докаже любовта си към него.

Диамантът е най-твърдото естествено природно вещество. Той е също така най-добър проводник на топлина и има най-високата точка на топене. Освен това притежава и най-голям показател на пречупване на светлината от всички други минерали.

Египет и Месопотамия са първите древни цивилизации, които започнали организирано производство на бижута.

В годините на историята, бижутата са означавали определен социален статус. В древен Рим, само знатните хора са можели да носят пръстен например.

В Африканската култура, големите обеци са символ на мъжественост, сила и статус.

Индианците започнали да правят фини бижута преди повече от 5000 години

Почти по същото време в Китай започнала изработката на бижута и там, но не станала широко разпространена, докато будизмът не започнал да печели популярност преди около 2000 години.

Китайците предпочитали среброто пред златото като материал за изработка на бижута и то в комбинация с нефрит (жадеит). Те обожавали този камък, тъй като вярвали, че дарява носещия го с сила и красота.Нефритът понякога е наричан "камъкът на рая".

Най-значимото качество на изумруда, рубина и сапфира е чистотата на цвета им. В символичния език на бижутерите, сапфир, инкрустиран в сватбен пръстен означава брачно щастие.

Най-скъпото бижу, изработвано за филм, е 134-каратова диамантена огърлица, носена от Никол Кидман в Мулен Руж. Направена от Стефано Кантури с 1 308 диаманта, тя струва 1 милион долара.

Като цяло, фантазията на майсторите бижутери е безгранична , а произведенията са празник за очите.