Слава и благодарение на нашия Господ, че отново ни удостои да вкусим радостта на Неговото славно Възкресение!

След дните на усърден пост ние, възлюбени във възкръсналия Господ братя и сестри, посрещаме празника на светоносното Христово Възкресение и, преизпълнени с духовна радост, един друг се поздравяваме с всепобедния поздрав:

"Христос воскресе!"

След дългата, тъмна и безутешна нощ на греха и неправдата, от гроба изгря Слънцето на правдата – нашият Христос Бог. Цялото творение, очакващо освобождаването на синовете Божии от суетата и тлението, ликува и светло тържествува. Славното Христово Възресение победи царството на злото и, за всички „отрудени и обременени”, отвори входа на Небесното царство. Вдъхна им вяра, даде им надежда и ги призова духовно да се възродят и обновят. Затова и светата Църква в целия християнски свят славослови това велико събитие, казвайки: „Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем”!

За това радостно и спасително, за целия човешки род, събитие светите ангели първо известиха жените мироносици. Те от своя страна побързаха да предадат чудната вест на изплашените Христови ученици, а св. апостоли – на всички верни следовници на Спасителя. И така, повече от 2000 години тази всерадостна вест вдъхновява, обнадеждава, просвещава и свидетелства за неизказаната Божия любов. Тя дъблоко е докоснала нашите сърца и се е отпечатала в тях завинаги. Това обаче ни задължава да имаме чиста съвест и да вършим добри дела, защото истинската духовна радост може да бъде достояние само за тези, чиито помисли са чисти, а делата – непорочни.

Нека се постараем да съхраним в нашите сърца тази свята и освещаваща радост, и нека този Великден да бъде за нас повод за вдъхновяване и духовно обновяване, за взаимно опрощаване и помиряване, за добротворство и състрадаване, та всички дни от нашия земен живот да бъдат предвкусване на нескончаемата радост във вечния нетленен живот!

Всесърдечно поздравявам всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри, наши духовни чеда в диоцеза на Врачанската епархия с Празника на празниците - Възкресение Христово. В искрена молитва изпросвам от Възкръсналия Господ Иисус Христос крепко здраве, бодри сили, душевен мир, сърце, изпълнено с пасхална радост, всяко благоденствие и благополучие! Нека славното Христово Възкресение ви вдъхновява и изпълва сърцата ви със светлина и надежда!


"ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!"

"ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!"

С пасхално благословение,
Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

гр. Враца, Пасха, 2019 †