Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани. В следващите десет дни (до 4 май) регистрирана вече партия или коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава или наименованието си - да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

23 партии и 11 коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите избори на 9 юни - за български и европейски парламент. Това показват решенията на комисията, с които регистрира претендентите за вота.

ГЕРБ ще участва в съюз с традиционния си партньор СДС. Коалицията ПП-ДБ е намаляла до четири партии - "Продължаваме промяната", ДСБ, "Да България" и "Волт", след като доскорошните им съюзници от "Зелено движение" и "Средна европейска класа" напуснаха дясното обединение. БСП ще се яви на изборите заедно с "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". ДПС, "Възраждане" и ИТН ще участват самостоятелно, както правят винаги.

Сред по-любопитните формации, които се включиха в изборното състезание, е коалицията "Граждански блок", водена от бившия главен прокурор Иван Гешев, която включва "Партията на българските жени" (бивш мандатоносител на кабинета "Сакскобургготски" - бел.а.) и БДС "Радикали" (основана навремето от бившия СДС-кадър Евгений Бакърджиев); коалицията "Център", създадена от бизнесмена Васил Божков, в която влязоха партия "Свобода" и "Българска земеделска партия"; коалицията "Солидарна България", в която се събраха левият общински съветник Ваня Григорова и бившата социалистка Мая Манолова; алтернативното дясно обединение "Синя България", включило партиите КОД, НДСВ, ДБГ, "Консервативна България" и др.

До 7 май партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 8 май ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината.