Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция.

Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на св. Франциск – покровител на животните и природата. Въпреки това в отбелязването на този ден се включват и много хора, изповядващи различна религия и с всевъзможни политически убеждения. Онова именно, което ги обединява, е уважението и любовта им към животните; желанието им да изразят благодарност към онова, на което ни учат те.

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Незлобливост, благодарност, вярност, саможертва, преданост, кураж и великодушие – все качества, с които по-малките ни събратя на тази планета обогатяват живота ни и ни правят по-добри и състрадателни.

По последни данни повече от 1/3 от видовете бозайници на Земята са под реалната заплаха от изчезване и виновни за това сме ние, хората. Така, за съжаление, човечеството продължава да губи и най-хубавото в себе си – единението си с природата...

Целта на този международен празник е да се привлече вниманието на световната общественост към необходимостта от опазване на средата, която обитават животните, както и към повишаване на активността в тяхна защита.

Хуманното отношение към животните е демократична ценност, възпитаваща преди всичко човека в разум, отговорно и толерантно отношение към всичко, съществуващо около него. Хармоничното съжителство между хората и природата е причина и за душевното ни равновесие.

Всички страни по света познават проблема с бездомните животни. Множество изследвания посочват групите фактори, които имат въздействие върху продуциране на популация им, както и начините за нейния контрол. Проведени са най-разнообразни опити за регулиране на животните: от тяхното излавяне и избиване, до настаняването им по приюти. Всички те завършват с неуспех поради некомплексните мерки, които се прилагат.

Не забравяйте - ние всички зависим едни от други!

Не наранявайте животно или птица. Ако видите такова в беда, помогнете им или потърсете помощ.

Не унищожавайте гнездата на птиците и техните местообитания. Не вземайте яйцата им и техните малки.

Не изоставяйте животно на улицата.

Поговорете с децата си на тема "защита на животните" и чуйте техните разсъждения!

Организирайте открит урок в училище, подходящи са часовете на класния ръководител.

Посетете Общинския приют и осиновете куче или котка!


Източник: posoki.com