Парите се предоставят на 32-те общини, с които ведомството подписа през септември миналата година договори за изпълнение на проекти за енергийна ефективност за над 11 млн. лв., а за използване на възобновяема енергия за отопление в общински и държавни сгради те получиха други над 9.4 млн. лв.

Сега предоставените средства са за подмяна и/или изграждане на високоефективни отоплителни системи в общински сгради, използващи конвенционални горива или възобновяеми източници.

Основно изискване е зданията да са с подменена дограма, изолация на стени и покрив.

Приоритетни са сградите със социално значение - училища, болници, домове за възрастни хора и други, посочват от енергийното министерство.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ е от 20 000 до 200 000 евро. Максимален процент на безвъзмездната финансова помощ е до 100%.

В подкрепа на изготвяне на проектни предложения и/или търсене на партньори от страна-донор би могло да се използва Фондът за двустранни отношения, който ще предоставя средства по тази процедура, считано от датата на публикуването на настоящата покана, посочват от ведомството.

Източник: mediapool.bg