Отесня от стотици учители, ученици, граждани и гости на града пространство пред Общината във Враца. Празничното шествие тръгна от пл. „Македония“ и в него се включиха мажоретният състав към Центъра за работа с деца, духовият оркестър при Читалище „Развитие”, ученици и деца, педагози от всички общински учебни заведения.

Цветната колоната премина по централния булевард на града „Никола Войводов“ и пред Читалище „Развитие“ се раздели на два лъча. Първият, с българското знаме, продължи към пл. „Христо Ботев“, а вторият, с възпитаниците на училищата и детските градини - към паметника на Св. св. Кирил и Методий.

На пл. „Христо Ботев“ участниците занесоха 30-метров трикольор, който поставиха пред монумента на Христо Ботев. Националното знаме бе съпроводено от доброволци от Младежкия център, ученици, учители, жители и гости на града, кмета на общината Калин Каменов, председателя на Общинския съвет Румен Антов, зам.-председателя Ивайло Христов, общински съветници, културни и просветни дейци.

Двата лъча на празничното шествие се събраха пред сградата на Общината и хората там бяха приветствани от кмета Калин Каменов. Той определи делото на създателите на нашата азбука като подвиг, с които всички трябва да сме горди. Имаше песни, музика, награди за изявени педагози и водосвет. Имаше полетели в небето балони, съпроводени с детски усмивки. Слънцето благодетелно изчака края на празничната програма и едва след нея се скри зад облаците над Врачанския Балкан.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, беше почетен от обществеността на града като най-светъл празник.