В нея участват представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.На този ден през 2002 г. е учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член.

Членовете на новоучредената мрежа приемат меморандум за целите и начина на нейната работа. Идеята е, с различни събития да се напомни, че правото да знам е основополагаща демократична ценност да се популяризира свободата на информация и да се подобрят стандартите за достъп.

Целта е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

У нас от 2003 г. този ден се отбелязва от Програма достъп до информация (ПДИ) с годишни награди за принос в областта на свободата на информация.

Отличията са в шест категории – четири положителни награди „Златен ключ“, две антинагради „Златен катинар“ и „Вързан ключ+“.

Днес в нея членуват над 200 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.