Според Световната федерация на глухите по света има повече от 70 милиона глухи хора. Повече от 80% от тях живеят в развиващите се страни. Заедно те използват повече от 300 различни езика на знаците.

Жестовите езици са пълноценни естествени езици, структурно различни от говоримите езици. Съществува и международен език на знаците, който се използва от глухи хора при международни срещи и неофициално при пътуване и общуване. Смята се за пиджин форма на жестомимичен език, която не е толкова сложна като естествените жестомимични езици и има ограничен лексикон.

Конвенцията за правата на хората с увреждания признава и насърчава използването на жестомимичните езици. Той изяснява, че жестомимичните езици са равни по статут на говоримите езици и задължава държавите страни да улеснят изучаването на жестомимичния език и да насърчават езиковата идентичност на общността на глухите.

Общото събрание на ООН обяви 23 септември за Международен ден на жестомимичните езици , за да повиши осведомеността за значението на жестомимичния език за пълното осъществяване на човешките права на хората с увреден слух.

Резолюцията за установяване на деня признава , че ранният достъп до жестомимичен език и услуги на жестомимичен език, включително качествено образование на жестомимичен език, е от жизненоважно значение за растежа и развитието на глухия индивид и от решаващо значение за постигането на международно договорените цели за развитие. Тя признава значението на запазването на жестомимичните езици като част от езиковото и културно многообразие. Също така подчертава принципа „нищо за нас без нас“ по отношение на работата с общностите на глухите.

История на Международния ден на жестомимичните езици

Произходът на Международния ден на жестомимичните езици може да бъде проследен до 1951 г., когато е основана Световната федерация на глухите (WFD). WFD призна необходимостта от насърчаване на жестомимичните езици и културата на глухите в глобален мащаб. В резултат на това през 1958 г. в Рим, Италия, се провежда първият Световен конгрес на WFD, където е взето решение за отбелязване на Международния ден на жестомимичния език на 23 септември. Тази дата е избрана, защото отбелязва годишнината от създаването на РДВ.

Езикът на знаците предоставя на глухите хора средства за общуване на равна нога с техните чуващи връстници. Той преодолява комуникационната празнина, като дава възможност на глухите хора да получат достъп до образование, работа и социални възможности.

Жестовите езици не са просто инструменти за комуникация; те също са богати хранилища на култура и идентичност. Международният ден на жестомимичния език отбелязва културното многообразие в общността на глухите и подчертава значението на запазването на тези уникални езикови и културни традиции.

Услугите за превод на жестомимичен език правят информацията по-достъпна за глухите хора. От новинарските емисии до правителствените съобщения, предоставянето на жестомимичен превод гарантира, че важната информация достига до всеки, независимо от техния слухов статус.

Международният ден на жестомимичните езици е платформа за повишаване на осведомеността относно правата и нуждите на глухите хора. Той служи като напомняне, че правата на глухите са човешки права и насърчава правителствата и организациите да насърчават приобщаването и достъпността.

Международният ден на жестомимичните езици, отбелязван ежегодно на 23 септември, е доказателство за световното признание на жизненоважната роля, която жестомимичните езици играят в живота на милиони глухи и хора с увреден слух по целия свят.

Източник: ruse.news