В ТИД се включиха и петима гребци от Лом, водени от Иван Борисов от ТД „Аспарухов хълм“. Организаторите очакват в българския участък, който започва от Ново село, да се включат още около 100 българи в етапите до крайната точка на регатата – Силистра, където гребният поход ще приключи на 28 август. От Лом тидаджиите ще продължат към Козлодуй. Следващите спирки са Остров, Байкал, Никопол, Свищов, Русе – където ще има почивен ден, Ряхово, Тутракан, Ветрен и Силистра

„Интересът към регатата с всяка година става все по-голям,то е не само един масов спорт за здраве.Целта от самото начало на голямото европейско събитие е взаимното разбирателство и опознаване на културите на другите народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различни страни.И затова значението на ТИД е толкова голямо.“ – каза Стилиан Бонев, организатор на регатата за България.

ТИД стартира на 25 юни при град Инголщат. Това е най-голямата в Европа и света международна туристическа гребна регата по река Дунав, която се провежда за 66 път.Преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния или общо 2516 км, които се изминават за 74 дни. България е домакин на етапа „Ново село – Силистра“ (509 км), за периода от 13 до 27 август.