Първите будители, заедно с още няколко младежи - Петко Григоров, Андрей Цветков, Иван Павелчов и др., се събират в една от училищните стаи приемат и подписват устава на читалището и внасят по 20 стотинки встъпителен членски внос и работата започва - от първия ден с 26 членове. Наричат го "Съзнание", за да се опази българското съзнание и да се възражда българският дух.

Членовете на читалището бързо нараствали, по-първите типчени разбирали значението на това духовно средище и освен членове, станали и първите дарители на ползу роду. Закупени били първите 464 книги за библиотеката, създала се и първата театрална трупа от будните типченски учители. Първата пиеса - драмата "Руска" е поставена на 20 септември 1899 г. Това е и датата, която се смята за учредителна за Читалище "Съзнание" - Типченица.

Юбилейният концерт ще се състои на 12 октомври (събота) от 17:00 часа в салона на читалището. В програмата е включен исторически преглед на 120-годишния път на духовното средище. На сцената ще се представят всички самодейни колективи към читалището - младежка част от клуб "Художествено слово", участници от клуба по народни танци, фолклорна формация "Фолкреактир" и гордостта на типченското читалище - Женския народен хор "Типченски майки" с художествен ръководител Любомир Гешковски.

Следвайки духа на театралната традиция, тържествената вечер ще завърши с постановката на Самодейната театрална трупа "Женско царство" на Стефан Костов,