Астрономи откриха огромни пулсации в тъканта на пространство-времето

За първи път учени откриха нискочестотни гравитационни вълни, които се движат през галактиката. Тези космически пулсации вероятно са далечното ехо на свръхмасивни черни дупки, които си взаимодействат и се сливат на много милиарди светлинни години от нас. Откритията предполагат, че в ранната Вселена е имало много повече гигантски черни дупки, отколкото се смяташе досега и продължаването на изучаването на този нов вид гравитационни вълни може да помогне за разкриването на подробности за произхода на нашата Вселена.

Мозъчен декодер превежда човешки мисли - надежда за хората, които са загубили говора си

Въпреки че технически не е устройство за "четене на мисли", изследователите от Тексаския университет в Остин съобщиха за революционна работа с новата си система, базирана на ИИ - тя превежда мозъчната дейност на човек в непрекъснат поток от текст в лабораторията. Този дешифратор не изисква хирургически имплант, а вместо това разчита на функционално сканиране с ядрено-магнитен резонанс, за да улови мозъчната активност в отговор на неща като подкасти или изображения. Вместо да предоставя транскрипции дума по дума, системата за мозъчно декодиране по принцип създава речник на моделите на мозъчна активност въз основа на начина, по който лицето реагира на определени думи или изображения, и след това използва този речник, за да съпостави мозъчната активност с други неща, за които лицето мисли.

Древният кит може да е бил най-голямото животно в историята

Древен китоподобен бозайник, наречен Perucetus colossus, може би е бил най-голямото животно в историята. Нов анализ на фосилни кости от древния кит, който преди повече от 37 милиона години е обитавал водите по крайбрежието на Перу, показва, че животното може да е тежало повече от 300 тона и да е било с размери около 18 метра. Ако наистина е било толкова тежко, колкото предполагат учените, то това би било най-голямото известно животно, живяло някога.

T. Rex е имал устни, което променя представата ни за този динозавър

Тиранозавър рекс и други месоядни динозаври вероятно са имали по-различна от предполагаемата устна, която е прикривала страховитите им зъби. Екип от палеонтолози стигна до това изненадващо заключение, след като проучи съвременни образци на праисторическите животни, включително птици и влечуги, заедно с известни подробности от анатомията на динозаврите. Те твърдят, че T. Rex и сродните му месоядни животни вероятно са имали мека тъкан, която е покривала острите им зъби, за да предпазва устата на животните и да поддържа техните зъби във върхова форма за атака.

Каменни сечива на възраст 3 милиона години разкриват изобретателността на нашите нечовешки роднини

В югозападната част на Кения археолози изкопаха изненадваща находка: каменни инструменти, погребани заедно с вкаменелости от хоминина Paranthropus - древен нечовешки роднина на нашия вид. Откриването на инструментите - които може да са на възраст до 3 млн. години предоставя доказателства, че нечовекоподобните хоминини са развили каменни технологии. Нещо повече, то показва, че развитието на инструментите е станало по-рано, отколкото се смяташе досега.

Броят на откритите планети надхвърля 5 500

През август, приблизително три десетилетия след като астрономите откриха първите планети извън нашата Слънчева система, учените съобщиха, че са открили 6 нови екзопланети, с което общият брой на известните ни планети надхвърли 5 500. Търсенето на екзопланети, което се осъществява с помощта на телескопи като сателита за изследване на транзитни екзопланети (TESS), продължава да разкрива забележително разнообразие от нови светове в галактиката.

Шимпанзетата, както и хората, преживяват менопауза

Биолозите отдавна си задават въпроса за еволюционната полза от това животните да живеят дълго след репродуктивната си възраст. Известно е, че само косатките, късоопашатите китове, нарвалите, китовете белуга, и хората изпитват менопауза. Но нова научна работа, която се основава на солиден, дългосрочен анализ на хормоните в урината на шимпанзетата, потвърждава, че шимпанзетата в поне една местност - националния парк Кибале в Уганда - преминават през менопауза и продължават да живеят. Проучванията на урината, които обхващат женски на възраст от 14 до 67 години, показват, че шимпанзетата са преживели менопауза на около 50-годишна възраст, което представлява интригуващ паралел за хората, които често преживяват менопауза на същата възраст.

Първото известно девствено раждане сред американските крокодили

В най-новия пример за асексуална техника на размножаване, наречена партеногенеза, самотен женски американски крокодил в парк в Коста Рика е създал потомство без мъжки. Феноменът, който обикновено се наблюдава, когато животните са изправени пред екстремен популационен натиск, е бил регистриран и при други животни, включително критично застрашени калифорнийски кондори, множество видове акули, комодски дракони и някои змии, но досега не е бил регистриран при нито един вид крокодил. Майката крокодил не е имала контакт с други животни от своя вид в продължение на около 16 години, а генетичният анализ потвърди, че плодът наистина е частичен клонинг на майка си. Въпреки че това животно е живяло в плен, откритието има значение за дивите му роднини.

Откриха фосфор на луната Енцелад на Сатурн - важен знак за признак на живот

Нови химически данни сочат, че на една от луните на Сатурн може да има живот. Тази година учените обявиха, че са открили фосфор в океана на шестата по големина луна на Сатурн - Енцелад. Заедно с въглерода, водорода, азота, кислорода и сярата този шести елемент е от съществено значение за поддържането на живота. Астрономите вече бяха открили следи от другите пет елемента на Енцелад, така че последната находка - открита в ледени частици, уловени от анализатора на космическия прах на сондата "Касини" - превръща тази ледена скала в обещаващ кандидат за извънземен живот.

Източник: БГНЕС