Аспарухов подчерта, че в началото на мандата, основният проблем е бил преструктурирането на общинската администрация, където е имало сериозни пропуски. Той допълни, че през последната година, на работа са били назначени много млади хора, на които опитните служители предават знанията и опита си. По този начин се дава възможност на образованите млади хора, които имат желание за работа, да останат и работят в града. В това отношение кметът подчерта, че Общинската администрация е окомплектована и готова за работа на 98%.

Кметът заяви, че най-голямото предизвикателство през тази година е работата в сложната обстановка, свързана с пандемията COVID-19. Той подчерта важността на програмата „Топъл обяд”, която в тези трудни времена е помогнала на 190 лица, ползващи услугата, както и съвместната работа с фондацията „Проект Северозапад”, подпомагаща хората от най-уязвимите групи и даваща възможност за по-добър начин на живот.

Тази година стартираха и строително-монтажните работи по изпълнение на проект „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи на територията на община Мездра“, финансиран от Програма за развитие на селските райони. Проектът е на обща стойност за над 5,5 млн. лв. и включва ремонт на водопроводните мрежи в селата Зверино, Моравица, Брусен и Долна Кремена. Припомняме, че договорът за проекта с Държавен фонд „Земеделие“, е подписан на 8 октомври 2018 г.

Относно честите ВиК аварии в град Мездра на улиците „Добруджа”, „Оборище”, „Христо Смирненски” и „Любен Каравелов”, кметът сподели, че ще бъде направено всичко възможно те да бъдат ремонтирани и инфраструктурата да бъде подменена. Той допълни, че има постъпила молба за преасфалтиране и на улица „Д-р Петър Берон” в града, която не е ремонтирана от над 40 години.

Кметът разкри, че се предвижда реконструкция на кооперативния пазар. В момента той е открит, незащитен от атмосферните условия. След реконструкцията ще бъде покрит.

Преди месец, по повод Деня на българската община – 12 октомври, Община Мездра бе удостоена със сертификат за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво, в рамките на петата процедура за присъждане на авторитетната награда. Относно това отличие, Аспарухов заяви, че то е още един стимул за работата на общинската администрация.

В заключение кметът каза: „Мисля, че беше една добра година в сложна обстановка за Община Мездра. Ще продължим с много неща, едно от които е усилието за изграждане на 1500 паркоместа. Работим усилено, за да можем през зимния период да въведем синята зона в централната градска част и приближените ѝ улици, и да решим въпроса с паркирането. Благодаря на гражданите за сигналите за неправилно паркирали автомобили.”

Аспарухов допълни, че предвидените нови паркоместа в града са най-вече в междублоковите пространства на най-гъсто населените квартали. Но наред с това, гражданите също трябва да спазват посочените места за паркиране, за да се освободят пътните артерии.