По традиционен начин бяха посрещнати гостите – с питка и шарена сол, а като подарък получиха по едно калъпче сапун, украсено с ароматни цветя и билки. За да уважат удостоените с почетно място в ценните съкровища на българските обичаи и традиции, бяха поканени освен заместник - областния управител на Враца Милчо Стефанов и Любомир Маринков – главен експерт в Областна администрация – Враца, кметът на Мездра Иван Аспарухов, общинският съветник Тихомир Илчев, главният експерт „Култура, спорт и туризъм” – Седефка Петкова и Светла Дамяновска – главен експерт „Културно наследство и религиозни дейности“.

Жените от местната певческа група „Белокаменица“ поздравиха своите гости с изпълнението на две автентични български песни и ги приветстваха с добре дошли.

Заместник - областният управител Милчо Стефанов поздрави самодейците и жителите на селото:

„Много ми е приятно, че се намирам между всички вас. Искам да поздравя госпожа Маргарита Петкова, за това, което направи с тези прекрасни дами, и ни представиха на много високо ниво, и същите ще бъдат наградени от Министъра на културата - проф. Велислав Минеков. Радвам се, че в това китно селце не са забравени българските традиции. Тук кипи живот, където на други места го няма, а селата са запустели. Това е повод за гордост, прекланям се пред всички вас и особено пред дамите.“

Кметът Иван Аспарухов също изказа благодарност към Народното читалище и носителите на умението – Здравка Петрова, Венета Коцева и Бойка Цолова, които са пазители на традициите и ги предават на поколенията. Градоначалникът добави още, че се надява и старата българска традиция да се възстанови и да бъде реализирана идеята за организиране на ежегоден фестивал на сапуна.

Това ще е първото село в страната, където ще се провежда подобен фестивал, вплел в себе си традициите и бита на поколенията и пресъздавайки майсторлъка на варенето на сапун.

Традиционното за мездренското каменоделско село варене на сапун ще бъде вписано в националната система „Живи човешки съкровища –България“. Занаятът е един от одобрените от Националния съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.

Кандидатурата на местното читалище "Просвета-1928" ще е част от Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“, разказа кметският наместник Маргарита Петкова.

„Имахме информация, че предстои такъв конкурс и записване в „Живи човешки съкровища“. Коментирахме, че бихме могли да участваме с варенето на домашен сапун. Срещнахме трудности, защото тази дейност не беше вписана в регионалната листа, а можеше да се кандидатства само с това, което вече съществува като дейности, умения, занаяти. Говорихме с Министерството на културата, а те от своя страна ни дадоха зелена светлина. Така стартирахме. Самата идея се бе зародила още през 2018 г., но успяхме да я реализираме чак през 2019 г. В началото тръгнахме малко страхливо, защото не знаехме как ще приемат идеята ни, но имаше голям интерес от хората.

Някога във всяка къща се правеше сапун, такова беше времето. Сега останаха бабите, които са майсторки и все още се занимават с този занаят, предават знанията си от поколение на поколение. Именно те са носителите на тези знания и умения, групов носител са Здравка Петрова, Венета Коцева и Бойка Цолова. Заедно с тях започнахме варенето на сапун, а идеята ни е от следващата година да бъде включен в културния календар на община Мездра. Искаме да каним участници и гости от цялата страна, да популяризираме дейността, да обменим опит с други хора, които варят сапун по други технологии“

Утре от 13:00 ч., в град София, предстои официално да бъдат връчени удостоверения за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на читалищните настоятелства, както и по 2000 лв., за да ги вложат в опазване на елемента на традицията и бита.