В района на хижа "Леденика" във Врачанския Балкан. започна десетото издание на Балканския пещерен събор, който ще продължи до 26 юни. В него ще вземат участие над 160 спелеолози от 15 държави - България, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Иран, Македония, Молдова, Полша, Пуерто Рико, Румъния, Турция, Словения, Сърбия, Украйна и САЩ.

Водещо място сред участниците ще има Ефраин Меркадо, вицепрезидент на Световния спелеоложки съюз (U.I.S) и президент на Федерацията на спелеоложките организации на Латинска Америка и Карибите (FEALC), с която Балканският спелеоложки съюз си партнира.

Програмата на събора включва организирани прониквания в емблематичните пещери Барките 8 и 14, Беляр, Змейова дупка, Резньовете и Леденика. Успоредно с това, гостите ще могат да се запознаят с културни и природни забележителности в региона като манастирите "Успение Богородично" край Черепиш и "Св. Иван Рилски" (Пусти) край Враца. Културната програма предвижда още посещение на Регионалния исторически музей и участие във фолклорния фестивал, който започва в петък в Балкана.

Събитието се организира от Българското пещерно дружество и се реализира с подкрепата на Областната администрация, Община Враца, Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и Общинското предприятие "Спорт и туризъм".