Увеличението на ТБО се налага поради покачване на таксата за депониране на отпадъци в Регионално депо, гр. Оряхово, от 57 на 95 лева. Кметът на Оряхово, който е и председател на Регионалното депо за неопасни отпадъци (РДНО), е информирал също, че считано от 1 януари 2020 година се вдига и още една такса – за отчисления, от 3.45 лева на 5.60 лева.

Вторият налог, който се вдига в община Козлодуй, е данък сгради, който не е променян от десет години. Повишава се и данъкът, който се дължи при придобиване на имущество. Собствениците на един тристаен апартамент (който е с най-висок данък сгради) в центъра на Козлодуй до момента са плащали по 72 лева годишно за данък сгради и ТБО. Ако увеличението се приеме, стойността на двата налога ще бъде 99 лева годишно. При двуетажна къща с декар и половина двор налозите от 120 лева ще скочат на 150 лева годишно. Реално това е абсолютното изражение на цифрите, които предлагаме като администрация каза и Цветелина Маринова – директор на дирекция „Местна данъци и такси”.

Внесено е и предложение от 2020 г. да се вдигне таксата за притежаване на кучета. За община Козлодуй тя е в размер на 10 лв., и не е променяна през последните 12 години. Намерението е таксата да се увеличи на 20 лв. През следващата година предстои да започне да функционира ветеринарно-медицински амбулаторен кабинет, който да подпомага, както дейности, свързани с безстопанствените кучета, така и – собственици на домашни кучета, които желаят да ги кастрират с цел ограничаване на популацията им. Допълнителните средства биха дали възможност на Общината да предоставя тези услуги на възможно най-ниски цени, както и да подсигури площадки за разходка на домашни кучета.