По време на срещата и магистратите, и медиите, и представителите на обществеността, в свободен разговор, се обединиха около мнението за трудния баланс между законовата справедливост и разбирането на обществеността за справедливо правораздаване. Присъстващите коментираха работата на съда, която често остава неразбрана за гражданите, поради недобрата им правна култура и непознаването на функциите и задълженията на съдебните институции.
Беше обсъден проблемът с изостреното внимание на читателите към материали в медиите, касаещи знакови дела - убийства, грабежи и тежки престъпления и незаинтересоваността им от добрите практики на съдиите. В дебатите беше поставен акцент върху намаленото доверие на хората към правораздаването и това, дали то има връзка с начина и коректното отразяване от журналистите на работата на съдебната институция в града.

Чувството за справедливост беше обект на разискване от участниците в срещата. Според магистратите, справедливостта е целта на всеки съдебен акт, но в много от случаите тя е различна от тази на обществото, което я приема по човешки емоционално, и не я съобразява с изискванията на закона. Говорителят на Окръжния съд, съдия Снежана Наумова, сподели мнение, че медиите трябва да отразяват предимно законовата справедливост, тъй като тя е доминираща, което не пречи обаче, те да споделят и чисто човешката справедливост, която на практика често не е в синхрон със законодателството.

Беше дискутиран и проблемът, че много присъди остават неразбрани, неприети от хората. Обсъди се и фактът, че законовата рамка, на базата на която е произнесена определена присъда, често е спорна за обикновените хора и особено за близките на подсъдимите, но тя е произнесена съобразно предвидено наказание в Закона, които стои над всичко и всички.

Председателят на Окръжния съд, съдия Надя Пеловска заяви, че Денят на отворените врати не свършва с дебатите. Тя беше категорична, че медиите трябва да пишат и говорят освен за конкретни дела и за законовите процедури, които гарантират обективната истина в даден процес. Тя призова медиите и представителите на обществеността да повярват, че магистратите са отворили вратите си перманентно към медиите и приемат предложения и идеи за подобряване на комуникацията с тях, за по-добра съвместна работа във връзка с прозрачността и ефективността на съдебната система.

Служителите на Темида, споделиха, че медиите във Враца не изкривяват информация за работата им, а журналистите благодариха на съдиите за отзивчивостта и професионалната информация която им дават. Третата и четвъртата власт в града заедно стигнаха да извода, че и медиите и съда не бива да остават длъжници на обществото по отношение подобряване нивото на правна култура, за което усилията им трябва да са съвместни и насочени в интерес на гражданите.